Top

Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci & TIP na dokument

Hezký večer, akorát si dělám čaj – mám ještě od Lucinky Ajurvédský (<3) a chystám se do postele.

Před pár dny jsem si na Netlixu* pustila zajímavý dokument o podvodech na spotřebitele – tak se vlastně dokument i jmenuje. Z první řady dokumentární série Broken (Podvod na spotřebitele) mě zaujal hned první díl, který se zaobírá hlavně problematikou padělaných kosmetických produktů.

*dokument najdete i jinde on-line na internetu 🙂

Žijeme v době, kdy jsou hezký věci hezký, a i když věcné není věčné, bez věcí se holt (ne)dokážeme, (ne)chceme, či zatím (ne)umíme obejít. Každý to máme jinak.

Před 10 lety jsem si i já přála mít spoustu věcí – bot, kabelek, triček, dekorací, malovátek. Ale pravda je taková, že všechny ty věci (ne)přidávaly na mé ho-DNO-tě.

Babička mi už od malička opakovala jedno zlatý pravidlo, který mi trvalo několik let pochopit a správně uchopit. Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. A právě touhle větou se poslední roky snažím řídit den co den. Paradoxně jsem s věcma kamarád. Snažím se o ně pečlivě starat, posílat dál, tam kde jim bude líp (než u mě na ležáka ve skříni), taky opečovávat ty starý, a na ty nový, který vydrží věčnost, šetřit třeba i několik let.

Když jsem viděla 1. díl Podvodu na spotřebitele, vzpomněla jsem si na sebe samotnou a hlavně na dost holek, které znám. Lhala bych, kdybych psala, že nemám ráda kvalitní a značkové věci. Vždyť i na mém wish-listu jsou stále v ě c i  od Gucci, Dior, YSL a dalších vysněných, které paradoxně na roky nejsou nikterak dražší, než taška (krát rok co rok nová taška) z fast fashion řetězce. Důležitý je si ale uvědomit – zdali mám dostatek peněz, zdali chci šetřit a omezit konzum, či mi značkové věci za peníze nestojí a dám přednost levnější (ale stále certifikované) variantě.

Znám velkou spoustu lidí, kteří jsou schopni si na Aliexpressu či jiných zahraničních e-shopech objednat spoustu „brandovaných“ věcí. Za levno. Ale kromě nelidských podmínek, za kterých je častokrát zboží vyrobeno, se zamýšlím i nad tím, PROČ a JAKÉ DALŠÍ PROMĚNNÉ tvoří o tolik nižší cenu. A částečně na to mi odpověděl i 1. díl této dokumentární série. Ať už jde o cokoliv, chtěla bych na vás apelovat, abyste byli opatrní. Hlavně co se týče produktů, které nanášíte na svoji pleť či kůži. Častokrát tahle levná chyba totiž nejde vzít zpět, a o tom mluví i pár holek v Broken. Všechno je to vlastně logický. A je to šílený. A taky to za to nestojí. Pokud si vzpomenete na jednoho člověka, který nechce za kvalitní kosmetiku vyhazovat peníze, ale lpí si na „značkách“ – ukažte mu díl tohoto seriálu. Je fajn to vidět, i když třeba tolik nechceme.

Dobrou noc, xx.

LINK NA DOKUMENT

za uvědomění, že věcné není věčné

za volné kalhoty, dobrý oběd a volné kalhoty²

za veselá videa roztomilých zvířecích mazlíčků – nunu <3

No Comments

Post a Comment

ss[yikes-mailchimp form=“1″]