Top

Budapest – Day 3

Krásné nedělní odpoledne,

dnes už píšu z domova, ačkoliv jsem duchem stále ještě v Budapešti. Pokud byste někdy měli možnost sem zavítat, určitě neváhejte.

Vlak či autobus sem přímo z Prahy, Pardubic i Brna jezdí několikrát denně. Jízdenky se v akční nabídce dají sehnat i za pár korun, standardně za pár stovek. My jsme chytli fajn letenky za super cenu, let trval necelou hodinu, a tak z toho cestování nejsem ani moc unavená. 🙂

Tipů na to, kam v Budapešti (kromě míst zmíněných ve článku tady) zavítat, je fakt hodně. Pokud budete mít možnost, volte ubytování spíše v centru. Za celou dobu jsme si vlastně ani nekoupili jediný lístek na hromadnou dopravu, celé nám to vždy dalo smysl určité trasy. 🙂 Pokud byste si přeci jen potřebovali přemístit, kupte si jednorázovou jízdenku. Více lidí nám řeklo, že se celodenní či turistická vůbec nevyplatí. Pokud budete bydlet v hotelu, ubytujte se bez snídaně, lokálních pekáren a místeček, kam zajít na super snídani nebo brunch tu je neskutečně moc.

Tipům – kam v Budapešti na snídani – ale věnuji jeden článěk zvlášť. (pozn. tady).

Nad čím jsme hodně rozmýšleli, byla návštěva lázní. Strašně mě to lákalo, ale spousta známých a i recenze nás dost odrazovala. Nejznámější lázně v Budapešti jsou určitě Széchenyi fürdő a Gellért fürdő. Fotky vypadají skvěle, recenze horší, ale říkali jsme si, že právě tahle místa budou plná turistů a zápasit se selfie tyčkama se nám úplně moc nechtělo, haha. 🙂 Nakonec jsme ale šli do lázní Rudas (odkaz na web) a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí! Všude bylo čisto, lidé milí, a navíc bylo v celém komplexu jen pár lidí, takže jsme třeba v sauně byli úplně sami. Rudas mají jak staré Turkish-style spa, tak i novější wellness centrum s teplým bazeném na střeše, odkud je naprosto dechberoucí výhled na Dunaj a město. Co se týká vstupenek, je zde několik možností, my jsme zvolili plné vstupné, které vyšlo na 5200 HUF = cca 400 CZK. Pokud tedy budete váhat nad lázněmi, určitě to za to stojí. Nedokážu asi říct, kde se mi to líbilo nejvíc, ale třeba v sauně, kde hraje meditační hudba a nikdo tam není, to bylo naprosto – ZENově – báječný.

Z lázní jsme potom šli podél vody (za nosem) na Budínský hrad, kde skoro nikdo nebyl, jen holky, které na mě volaly, že mám absolutely gorgeous vlasy, což mě dost zahřálo u srdce, haha, protože jsem si z těch lázní připadala jako vůbec malý rozčepýřený kuřátko. 😀 Vůbec se teď díky problémům s očima nemaluju.


Od Budínského hradu jsme pokračovali směrem k Matyášově chrámu, abychom na západ slunce stihli být u Rybářské bašty. Obě dvě místa byla nádherná, ale čím blíž jsme byli těmto vyhlášeným pamatkám, tím logicky přibývalo více turistů. Na Rybářské baště bylo už dost lidí, takže jsme si tu dali jen svařák, počkali na setmění, (taky vyfotili) noční výhled na budovu parlamentu a pokračovali dál.


Tipů, kam si zajít na večeři, jsme měli hodně. Třeba nádherná je prej Halászbástya Étterem, restaurace přímo na Rybářské baště, ale my jsme se rozhodli sejít zpět do centra, abychom to potom měli blíž domů.

S výběrem tentokrát byla řada na mě. Předcházející den vybíral Jonáš, ten má radši lokální místní bistra, bizárky, food-trucky, místa kde to žije (byli jsme v Drum Café, Karavánu). Já si zase radši někde v klidu sednu, vyberu a pak jen jsem. 🙂 Rozhodovala jsem se mezi pár restauracema, nakonec jsem vybrala Börze. Börze • Kávéház • Étterem je zážitková restaurace s fajn menu, ceny jsou o něco vyšší, ale není to žádný extrém. Ve finále jsme nejvíc platili za láhev vína, haha. Pro zajímavost – celková útrata i s dvěma dezerty a spropitným se vešla pod 1 500 CZK. 🙂 Zpětně musím říct, že to byla ta nejlepší volba. Ještě teď jsme oba nadšení. Kromě pár míst, mé oblíbené Kovárny a sépiových těstovin z Nuovy, jsem dlouho nebyla takhle nadšená. Jídlo bylo naprosto skvělý a dezerty snad nejlepší co jsme kdy měli.


MC – Free range chicken paprikash · homemade noodles = naše kuřecí na paprice, TOP!
MC – Fragrant rosé duck breast · homemade fruit chutney, pok choy, potato purée – TOP TOP!

D – Salted caramel cake – TOP TOP TOP!
D – Mango-pear-pistacchio cream dessert – TOP!

V Börze jsme si docela poseděli, hezky se nám v tom prostředí jen bylo a povídalo. 🙂 Okolo 19 hodin jsme se potom vydali ještě na kratší procházku, aby nám vytrávilo. Zastavili jsme se ještě ve dvou Vintage Storech, jen tak na kukačku, haha, a pak už šli domů.

Z Budapeště bych ještě ráda napsala dva články, hlavně s tipy, které jsme od našich zlatý kamarádů a známých dostali. 🙂 = d ě k u j e m e

Mějte krásný zbytek dne, xx.

za dny v oblacích

za překonání sebe samotné a skok do ledovýho bazénku, aaa

za to, že se ani jeden z nás nebere tak vážně

No Comments

Post a Comment

ss[yikes-mailchimp form=“1″]