Top

Proč se chováme tak, jak se chováme?

Marvin Gaye – Ain’t No Mountain High Enough

Dobré ráno,

včera mě jedna z mých blízkých kamarádek poprosila o zaslání pár informací k té mé čarovědě, o které jsem jí nedávno vyprávěla, haha. Napadlo mě tedy, že bych Vám o této psychologii, která mi dost zasádně změnila myšlení, mohla pár řádků napsat – třeba i někomu z Vás pomůže! 🙂

Někdo z Vás možná Enneagram zná, jiní možná tuší. Já jsem se s touto psychologií setkala v práci, kde jsem absolvovala i školení.

Pokud bych měla být upřímná, pravda je, že enneagram a přemýšlení, které jsem díky němu rozvinula (možná i získala), změnilo můj život o dost k lepšímu.

Enneagram je možné vystihnout jako komplexní dynamickou typologii osobnosti. Nejedná se ale o nějaký test, nýbrž o hlubší poznání devíti odlišných vzorců myšlení, jednání a prožívání.

Stalo se Vám někdy, že jste absolutně nemohli pochopit – proč se někdo zachoval tak, jak se zachoval, proč zareagoval tak, jak zareagoval, proč něco udělal či neudělal, proč se urazil, proč ranil, proč je takový strašpytlík, proč věci stále odkládá či nedodělává, nebo – proč Vás proboha tak strašně ten dotyčný vytáčí a nemůžete se navzájem vystát?

Sáhněme si každý do svědomí, ale já jsem si tyhle otázky – PROČ – kladla nespočetněkrát. A nejenom ke druhým, ale i k sobě samotné. Proč?

O historii Enneagramu a jeho hlubší podstatě se zde zaobírat nebudu, ale pokud by Vás téma zaujalo, úplně dole Vám přidám odkazy na odbornou literaturu. 🙂

Enneagram vychází ze slova ennea (z řečtiny devět) a grammos (což je vzorec či bod). Obrazec Enneagramu je tedy znázorněn devíticípou hvězdou v kruhu a ačkoliv se týká nás lidí, jedná se spíše o 9 způsobů a strategií, jakými reagujeme na okolní svět.

Všech 9 strategií je v nás zakořeněno, ale jedna z nich je v každém z nás – ta nejsilnější – a ta většinou vychází z našeho dětství, kde se vzorcům chování učíme.

Pokud se Vám podaří se najít, zažijete úžasný „AHA!“ zážitek. Najednou Vám bude jasné, proč děláte určité věci tak, jak je děláte, proč Vám něco tolik ubližuje, proč se Vás něco tolik dotýká. Získáte tak hlavně možnost volbyvolby se rozvíjet správným směrem a volby pracovat se sebou, protože už budete vědět, kde se Vaše zranění nachází a kde je potřeba léčit a ránu hojit.

Silně se doporučuje (a musím tomu dát za pravdu) zpočátku hledat sebe a svůj typ, protože jen svoje chování můžete ovlivnit, a taky proto, že druhé vidíte pouze jako ledovec nad vodou, to co je pod hladinou toho druhého, nikdo z nás nevidí.

Mně Enneagram nepomohl pouze v práci, ale i v osobním životě. Je strašně osvobozující zjistit, že některé věci nejsou na první pohled takové, jaké se mohou zdát, nebo že se třeba víc lidí chová podobně jako vy nebo jako ten, se kterým si v některých situacích vůbec nerozumíte.

Enneagram mě naučil většímu nadhledu, pochopení, tolerance, ale také humoru a poznání.

Časem se naučíte rozpoznávat i určité blízké, a tak častokrát pochopíte, proč se k Vám celý život určitým způsobem chovali, a že to třeba vůbec nebylo tak, jak jste si sami mysleli. Protože prostě nesmýšlí vůbec, ale vůbec tak, jako vy.

Systém enneagramu je v základu rozdělen dle dominance jednotlivých center vnímání – “tělo”, “srdce” a “hlava”. 
Typy 1, 8 a 9 vnímají svět převážně „tělem“, takže reagují často intuitivně a někdy impulzivně až zbrkle či zlostně. 
Typy 2, 3 a 4 vnímají dominantně „srdcem“ – hlavním rysem je emoční citlivost, orientace na vztahy, image, při nesprávném použití citů, přecitlivělost a často i citové vydírání. 
Typy 5, 6 a 7 coby typy „hlavy“ projevují dominanci myšlení. Tedy občas přehnaně předvídají v logických scénářích, analyzují a utíkají do iluzí od nepříjemného, neboť mají obavy.

Zdroj: Shine Leadership

Příslušnost k jednotlivým typům souvisí už s útlým dětstvím a také tím, jak jsou uspokojeny naše tři základní instinktivní oblasti potřeb: vztah k blízké osobě – láska, sociální – mít své místo a hodnotu pro skupinu a sebezáchovný instinkt – být v bezpečí a mít vliv. Každému dítěti se přivodí určité typické zasažení a vnitřní zranění, stane se v této oblasti přecitlivělým a potřebuje najít způsob obrany a naplnění potřeb. Např. pokud zažijete zneužití důvěry, pak se stanete silně nedůvěřivým a naučíte se jako obranu předvídat nebezpečí – projekce, na úrovni mysli se vytváří návyk pochybností v myšlení a typickou emocí jsou obavy a strach. To je základní struktura návyků – typu, které si nevědomě osvojíte a z nich vychází následně typické postoje, hodnoty a silné stránky osobnosti i její slabiny.

Zdroj: Shine Leadership

Ve zkratce Devět typů osobnosti podle enneagramu

Jedničky usilují o dokonalý svět a vytrvale zdokonalují sami sebe  stejně jako ostatní.

Dar: Snaha o správný výsledek.
Slabiny: Příliš kritické, netrpělivě trpělivé.
Dvojky chtějí být milovány, snaží se uspokojit potřeby druhých a pokoušejí se organizovat jiné lidi a životy.

Dar: Motivace a služba druhým.
Slabiny: Příliš vstřícné, manipulující.
Trojky organizují svůj život tak, aby dosáhly určitých cílů a byly  úspěšné za účelem získání respektu a obdivu druhých.

Dar: Dosahování výsledků.
Slabiny: Soutěživé, expanzivní, nízká sebereflexe.
Čtyřky touží po hlubokých spojeních jak se svými niternými  světy, tak s jinými lidmi. Nejvíc se cítí naživu ve chvíli, kdy mohou vyjádřit své city.

Dar: Jít za svou touhou.
Slabiny: Moc intenzivní, sebestředné, obviňující.
Pětky žízní po informacích a vědomostech a používají emocionální nestrannost jako prostředek k udržení styků s ostatními na minimu.

Dar: Důležitost objektivity.
Slabiny: Někdy izolované, málo komunikující, podceňují vztahy.
Šestky jsou lidé hloubaví, mají sklon k tomu se neustále něčím  znepokojovat a vytvářejí tragické scénáře, což jim pomáhá cítit se připravenými v případě, že se něco pokazí.

Dar: Vhled a strategické plánování.
Slabiny: Bojácné, defenzivní, obětující se.
Sedmičky touží po nových lidech i zážitcích. Vyhýbají se bolesti a plány do budoucnosti jim umožní udržet si všechny možnosti otevřené.

Dar: Inovace a flexibilita.
Slabiny: Nestálost zaměření, vyhýbají se bolesti.
Osmičky se ženou za pravdou, chtějí dosáhnout důležitých věcí a snaží se zakrýt vlastní zranitelnost.

Dar: Dosahování důležitých věcí.
Slabiny: Kontrolující, vyžadující, vyhýbají se slabosti.
Devítky usilují o mír, harmonii a kladné vztahy. Nemají v oblibě  konflikty, napětí ani zlou vůli.

Dar: Zapojení a konsenzus.
Slabiny:  Neasertivní, věci odkládají, nedávají jasné hranice.

Kresba: rukmini poddar


Příště Vám mohu prozradit, co za číslo jsem já, ale myslím, že spousta z Vás už asi tuší. 🙂
Pokud bych Vám mohla poradit, jak se nejlépe najít – projděte si jednotlivé typy do většího podrobna třeba tady (EN) nebo tady (CZ) – z celého srdce doporučuji Vevu, která se Enneagramu do hloubky věnuje u nás v Čechách. U každého typu si udělejte poznámku či čárku – jakmile zachytíte něco, co je Vašemu chování podobné. Poté si znovu projděte Vaše poznámky. U čeho budete mít nejvíce shod, s tím typem poté blíže pracujte. Můžete se poté zaobírat kombinací různých čísel (např. ve vztahu), nebo více pracovat s bodem rozvoje. Na ten bych se nyní chtěla zaměřit já. 🙂 O Enneagram také můžete na hodně pracovištích zažádat, je to vhodná forma team buildingu.

SILNĚ DOPORUČUJI SI NEDĚLAT ŽÁDNÉ ENNEAGRAMOVÉ TESTY. Častokrát nevypovídají – testy děláte v určitém rozpoložení, které souvisí s Vaší momentální náladou.

Jakmile najdete svoje číslo, můžete si odvodit i křídla, což jsou typy, které sousedí s Vaším číslem po pravé i levé straně. Další důležitý aspekt je poté bod stresu a bod rozvoje. V těchto bodech, číslo přebírá chování jiného typu – z tohoto důvodu je Enneagram považován za model dynamický. To znamená, že se každý typ osobnosti sestává ze tří způsobůpřevažujícího, který převládá za obvyklých okolností a který se nazývá vašim typem osobnosti. Dále způsob, který působí, když přecházíte k akci (nebo jste pod tlakem) a poslední způsob, který vstupuje do hry v bezpečných nestresových situacích.

Dejte mi vědět do zprávy nebo komentáře – zdali Enneagram znáte nebo Vás zaujal.

Pokud byste rádi bližší informace, ozvěte se mi! 🙂 Ráda Vám pomohu, a nebo se pokusím poskytnout kontakt na někoho, kdo by mohl.

Ať máte krásný den!

Doporučená literatura:

Velká kniha o EnneagramuHelen Palmer

Pro začátečníky vhodná volba.


Enneagram

Poprvé do českého jazyka přeložená jedna z knih od Don V knize objevíte rady a techniky, jak s enneagramem pracovat.

Devět tváří člověkaEva Velechovská

Stručně psaná knížka od české autorky. Moc doporučuji. 🙂


za polštář,
který po tváři pohladí

za to, že nejsme všichni stejní,
a hledat si k sobě cesty nás tolik učí

za mraky a jejich běh,

který mohu z pracovní židle sledovat

No Comments

Post a Comment

ss[yikes-mailchimp form=“1″]