Top

Kniha mého života – Čtyři dohody

Krásné ráno,

včera jsem si po dlouhé době do rukou vzala svoji nejoblíbenější knížku od Dona Miguela Ruize.

Knihu Čtyři dohody (The Four Agreements: A Practical Guide to Personal Freedom) jsem četla už tolikrát, a s věkem se k ní vracím snad čím dál tím častěji.

Doporučila bych ji každému z nás, v kterémkoliv věku, v kterémkoliv období života, a myslím si, že zavést ji jako četbu povinnou by vůbec nebylo na škodu.

O čem to celé je?
Kniha by Vám měla posloužit jako praktický průvodce osobní svobodou skrze moudrost starých Toltéků. Samotný obsah knihy, jak už z názvu vyplývá, pojednává o čtyřech základních dohodách, které si slíbite – sami se sebou.

První dohoda zní: NEHŘEŠTĚ SLOVEM. 
Hovořte jako osobnost. Říkejte jen to, co si myslíte. Vyřčené slovo se špatně bere zpátky.
Druhá dohoda zní: NEBERTE SI NIC OSOBNĚ. 
Nikdo nedělá nic kvůli vám. Co druzí říkají a dělají je projevem jejich vlastní situace a snů. Když budete imunní proti názorům a činům druhých, nestanete se obětí zbytečného utrpení.
Třetí dohoda zní: NEVYTVÁŘEJTE SI ŽÁDNÉ DOMNĚNKY. 
Nalezněte odvahu klást otázky a vyjádřit, co skutečně chcete. Komunikujte s ostatními tak jasně, jak jenom dovedete, abyste se vyhnuli nedorozuměním, smutku a dramatům.
Čtvrtá dohoda zní: DĚLEJTE VŠE TAK, JAK NEJLÉPE DOVEDETE. 
Vaše činnost se mění od okamžiku k okamžiku, bude vypadat jinak, když jste nemocní, než když jste zdraví. Dělejte však za všech okolností vše, jak nejlépe dovedete, vyhnete se zbytečným soudům a lítostí.


Dodržování dohod, ačkoliv se zdají být na první pohled jednoduché, je vcelku oříšek, alespoň pro mě. Ale Vaše snaha se cení a výsledky přinášejí otevřenější mysl, vnitřní klid, vyrovnanost a o něco hlubší poznání.

O této filozofii, se kterou je v České republice spjato hlavně jméno Jaroslav Dušek, mi pověděla jedna z mých kamarádek pár let zpět.

Už po přečtení pár řádků mě to všechno strašně chytlo a od té doby nepustilo. Knížku mám přelouskanou v angličtině i češtině hned několikrát, audioknížku znám téměř nazpamět včetně zvukových efektů, haha.

Proč tuto knížku otevírám znovu a proč je pro mě tato filozofie tak důležitá?

Tak třeba dohoda třetí, a z mého života názorný příklad reality a reality v mé hlavě:

Vidím dva lidi. Stojí naproti mně. Šeptají si. Poukáží. Šeptají si. Začnou se smát.

Moje realita: Vidím dva lidi. Stojí naproti mně. Šeptají si. Něco je špatně? Poukáží. Něco NA MNĚ je špatně? Šeptají si. OK, zaručeně je něco špatně na mně. Začnou se smát. A moje nálada jde totálně do háje s pocitem, že vypadám jako debil.

Realita je, že za mnou celou dobu stojí další člověk, kterého zprvu ti dva zahlédnou, poté mávají a pak se začnou smát. Celá ta situace vůbec není o mně, a i přesto že třeba nevypadám jako blbec, blbec jsem, protože jsem si nejenom zkazila náladu domněnkou o realitě, která vůbec neexistovala, ale také ukřivdila dvěma lidem.

Podobných případů, jak velký problém s braním si věcí osobně či vytvářením si vlastních domněnek a příběhů o tom, jak mě ten či ta nesnáší, mám hned několik. V posledních letech je to všechno mnohem lepší, ale vím, že tahle Josefina je stále někde ve mně a je potřeba s ní pracovat a vysvětlovat, že věci nejsou třeba tak, jak se na první pohled může zdát.

Možná nemáte stejný problém, možná jo, ale tak či onak, tuto knihu moudrosti všem z celého srdce doporučuji, pro mne je to kniha životní, ke které se vždy budu vracet s láskou, pokorou a radostí.

Tuto knížku si můžete zakoupit skoro v každém knihkupectví, drahá není, stojí okolo 150 korun.

A pokud na čtení třeba nemáte čas, nahraji Vám sem ještě audio verzi, kterou si můžete poslechnout třeba na youtubku.

za knihu moudrosti, knihu mého života

včera byla středa – masky bylo třeba, děkuji z celého srdce za tip na bezva kosmetiku

za tak krátké hovory a přátelé, které i když měsíce nevidím, vím, že jsme spolu – víc než kdy předtím



No Comments

Post a Comment

ss[yikes-mailchimp form=“1″]